joi, 12 februarie 2015

„Eu sunt numărul patru” de Pittacus Lore



        Hello! Azi vă voi vorbi puțin despre primul volum al unei serii numite „Lorien Legacies”, serie care nu are un nume corespondent în limba română; cel puțin, nu încă. Spre deosebire de seria „Georgina Kincaid”, la care începusem din lene și neatenție taman cu al patrulea volum, acum am fost conștiincioasă și am pornit cu primul volum al seriei, „Eu sunt numărul patru”.
        Seria este una științifică - fantastică (cred că deja v-ați obișnuit să-mi placă cărțile SF și polițiste), scrisă de Pittacus Lore care este un pseudonim literar pentru James Frey și Jobie Hughes. Cartea în limba originală, adică în engleză, a fost publicată pe 3 august 2010 de HarperCollins, iar tradusă în română ne este oferită de către editura Nemira începând cu luna februarie 2011. De asemenea, în aceeași lună în care s-a lansat traducerea în română la noi, DreamWorks Pictures a lansat ecranizarea cărții.
        Mi-au plăcut și displăcut, ca întotdeauna, câteva lucruri la acest roman. În primul și în primul rând mi-a plăcut îmbinarea dintre acțiune și dragoste în carte. Au existat momente mai siropoase, dar, deasemenea, au existat destule scene de acțiune. Și ideea seriei, care ne-a fost introdusă, mi-a plăcut, mi se pare aproape originală. Mi-au plăcut, spre surprinderea mea, și câteva personaje, precum Sam Goode, Sarah Hart și Bernie Kosar, câinele lui John.



        Lucrurile care m-au deranjat au fost ceva mai multe, ce-i drept. Cred c-a devenit o obișnuință să-mi displacă adaptările cinematografice, așa încât dacă va mai mira pe cineva acum, în curând n-o va mai face. Nu mi-a plăcut faptul că Henri, cepanul lui John, a decis să se mute în Paradise, atât de aproape de sediul general al mogilor, dar am înțeles din volumele viitoare motivația acestei mișcări, deși această mișcare a dus la existența unor secrete între John și Henri, secrete care-i vor aduce moartea lui Henri. De asemenea, m-a deranjat și absența lui Malcolm Goode (tatăl lui Sam, prietenul cel mai bun al laui John), dar, ca și în cazul mutării în Paradise, am aflat detaliile în volumele ce-au urmat. Nici de fostul iubit al Sarei nu mi-a plăcut, dar cred că-mi voi schimba părerea după ce voi citit documentele adiacente seriei.
        N-o să vă fac aici nicio scurtă povestire, vă las pe voi să vă delectați cu cartea.

Niciun comentariu: